Sosyal Medya

Dünya

Rusya’dan mecburi jest!

Rusya’nın, Türkiye’yi Kazan kentinde yapılacak ‘Rusya-İslam Dünyası’ 8’inci Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ne davet etmesi, iş dünyası ve stratejistler arasında ilgiyle karşılandı



Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova’nın Türkiye’yi “Rusya-İslam Dünyası: Kazan Summit 2016”adlı 8. Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ne davet etmesi iş dünyası ve stratejistler arasında ilgiyle karşılandı. Petrol fiyatlarının düşmesi ve ambargolar yüzünden ihracatı rekor seviyede düşen Rusya’nın, aylardır krizi tırmandırdığı Türkiye’ye ekonomik alanda böyle bir jest yapması dikkat çekici bulundu. 

İYİLEŞTİRME ARZUSU’

İş dünyasının önde gelen isimlerinden MÜSİAD Eski Başkanı Erol Yarar, konuyla ilgili olarak Akit’e yaptığı değerlendirmede iş dünyasının Rusya ile bir normalleşme süreci beklediğine dikkat çekerek, “Gerilim politikasının ekonomik yönü Rusya’nın aleyhine çalışıyor. Onun için normalleşme arayışı olarak görüyorum bu hamleyi. Ülkeler arasındaki ilişkilerde ticaret önce gelir, arkasından siyaset gelir. Siyasi irade izin vermezse o söz söylenmez. Rusya’nın mutlaka Türkiye ile iyileşme arzusu var” ifadelerini kullandı. 

‘RUSYA YALNIZLAŞTI’

İran’ın Rusya’yı bataklığa çekip yalnızlaştırdığına dikkat çeken Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezi (Kafkassam) Başkanı Dr. Hasan Oktay, “Dikkat edilirse Rusya Suriye’ye girdikten sonra ABD İran’a olan ambargoyu kaldırdı. Bu ABD’nin, Rusya’yı bataklığa çekmesi karşılığında İran’ı ödüllendirdiğini gösteriyor. ABD seçimlere kadar bölgeye girmek istemiyor. Fakat Rusya’nın orada kalarak güç kaybetmesini istiyor” değerlendirmesini yaptı. 

‘İLİŞKİLERİ DÜZELTMELİYİZ’

Rusya’da faaliyet gösteren Ulusal Güvenlik Akademisi Dış Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Talat Enver Çetin, Rus Dışişleri Sözcüsü’nün Türkiye’yi Kazan’daki zirveye davet etmesinin Ankara tarafından dikkate alınması gerektiğini belirtti. Strateji uzmanı Çetin, “Malum uçak krizinin üzerinden 3 ay geçti. Üç ay içinde ilişkiler her gün kötüye doğru gitmekte. Ekonomik olarak da her gün kayıplar artmakta. Bizler ilişkileri bu tür jestlerle düzeltmeliyiz. Türkiye’de de benzer forumlara Rusya tarafının davet edilmesi lazım” şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.